Storing legt volledige treinverkeer plat

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 14:38

Foto: NL nieuws

UPDATE | Het treinverkeer in vrijwel het gehele land is maandag platgelegd vanwege een grote storing. De storing wordt volgens de NS veroorzaakt door een landelijke storing aan een telefonie-systeem. Dat heeft gevolgen voor de bediening van seinen en wissels.

"Als je je reis kunt uitstellen, is het verstandig om op een later moment op reis te gaan", aldus de NS.

Volgens de vervoerder is er nog niet veel bekend over de storing. "Zodra deze informatie er wel is, informeren wij je verder."

Te zien is dat onder meer geen treinen rijden tussen Utrecht en Zwolle, Utrecht en Eindhoven en tussen Amsterdam en Den Haag. Het lijkt erop dat vooral de intercity's getroffen zijn door de storing.

Vooralsnog duurt de stremming tot tenminste 16.30 uur.

'Houd rekening met hele dag geen treinen of vertragingen'

ProRail weet nog niet wat de storing veroorzaakt, dat wordt nu uitgezocht, zei een woordvoerder tegen de NOS. Dan moet dat nog verholpen worden en daarna moet het treinverkeer weer worden opgestart. Al met al zal dit dus nog langere tijd voor hinder zorgen.

Er zijn wel wat backup-systemen om te communiceren. De treinen kunnen grotendeels naar de perrons rijden om mensen te laten uitstappen.

Het kan zijn dat ook andere systemen verstoord raken, zoals de spoorbomen. Dat wordt nu ook uitgezocht. Enkele regionale treinvervoerders kunnen wel rijden.

UPDATE 16:18 | ProRail zegt dat de eerste treinen weer worden opgestart. De oorzaak is gevonden in een computerstoring. Dat is handmatig rechtgezet.

Het bedrijf waarschuwde eerder dat de problemen dan nog niet voorbij zijn. "Na het oplossen van de storing zal het nog enige tijd duren voordat de normale dienstregeling hervat kan worden. We houden er rekening mee dat het treinverkeer zeker vandaag nog hinder zal ondervinden."