Code geel om dichte mist in ochtend: zicht lokaal minder dan 50 meter

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 09:14

In grote delen van Nederland hebben weggebruikers vanochtend last van dichte mist. Op veel plaatsen is het zicht minder dan 200 meter. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft daarom code geel afgegeven.

Foto: NL nieuws

Verkeer en andere buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de mist. Zo zijn op de A9 zijn de spitsstroken gesloten, omdat Rijkswaterstaat met camera’s onvoldoende zicht heeft op de rijbanen. De waarschuwing geldt voor het hele land. Verkeer en andere buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden. Weerplaza meldt dat de ochtendspits rekening moet houden met minder dan 100 meter zicht.

Op sommige plekken kan het zicht zelfs minder dan 50 meter zijn - uit Groningen komen berichten dat het zicht daar slechts 20 meter is. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijke rij-omstandigheden door slecht zicht. ‘Pas de snelheid aan en houdt voldoende afstand. Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden’ is daarom het advies. 
De verwachting is dat de mist in de tweede helft van de ochtend, mogelijk zelfs pas rond het middaguur, verdwijnt. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden door het slechte zicht. Weggebruikers worden aangeraden de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.