Politie sluit Telegram-kanalen waarin bestuurders en vaccineerders werden bedreigd

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 15:57

Twee chatkanalen op de app Telegram zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie gesloten. Gebruikers van de kanalen Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws deelden er bedreigingen en opruiingen tegen bestuurders. De kanalen hadden meer dan 13.000 leden.

Beeld: NL nieuws

De chatkanalen komen al langer voor in strafrechtelijke onderzoeken, laat het Openbaar Ministerie weten. Sinds afgelopen mei zijn er meerdere verdachten veroordeeld, onder wie complotdenker Micha Kat, omdat ze op deze kanalen bedreigingen, en opruiende en lasterlijke berichten hadden geplaatst, of verwijzingen naar andere kanalen met strafbare inhoud. De kanalen hadden op het moment van afsluiten meer dan 13.000 leden en waren groeiende.

Op de kanalen werden ook privégegevens gedeeld van mensen die betrokken zijn bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus.

De afgelopen week werd aangekondigd dat in een nieuw kanaal video’s geplaatst zouden gaan worden met bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud. Over deze video’s had een rechter in Den Haag eerder al geoordeeld dat ze verboden inhoud bevatten, dat ze van het internet verwijderd moesten worden en niet meer opnieuw geplaatst mogen worden. 

Het OM zag dat in Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws reclame werd gemaakt voor het nieuwe kanaal en heeft de politie opdracht gegeven de kanalen te sluiten, voordat de ‘leden kennis konden gaan nemen van de strafbare inhoud’.

Leden kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen. Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd.