Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 14:45

Hemelvaartsdag is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt zelfs op tot ruim 25 graden. Met alleen wat sluierwolken aan de lucht en zonkracht 6 is het overal smeren geblazen: je kan al na een kwartier verbranden.

In De Bilt stijgt vanmiddag het kwik naar 25 graden, dat betekent dat het de eerste officiële zomerse dag van het jaar is. Het is de eerste keer sinds 2003 dat Hemelvaartsdag zo warm is, zegt Philippe Schambergen, junior meteoroloog bij Buienradar.

Vrijwel onbewolkt
"In het land zijn vandaag wel vrij grote verschillen zichtbaar." In het zuiden stijgt de temperatuur vanmiddag naar 28 graden, terwijl het in het noorden 22 graden wordt. De wind is overal zwak en het blijft tot in de loop van de dag op wat sluierwolken na, vrijwel onbewolkt.

Met zonkracht 6 en veel zonuren moet er flink gesmeerd worden met zonnebrandcrème. "Je kan vandaag al na een kwartier verbranden", zegt Schambergen. In de loop van de middag kunnen stapelwolken ontstaan. "In het zuidwesten is er vanavond zelfs een kleine kans op een bui en een klap onweer."