Honderden mensen bij Mars Met De Moeders in Rotterdam

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 13:29

Honderden gedupeerden van de toeslagenaffaire en medestanders liepen deze donderdagochtend mee in een mars naar het belastingkantoor op Rotterdam-Zuid. Ze eisten een snellere compensatie voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. De problemen zijn volgens de deelnemers van de Mars Met De Moeders nog lang niet opgelost.

Beeld: NL nieuws

Ruim 5600 Rotterdammers werden ten onrechte beschuldigd als fraudeurs. Veelal moeders zijn gedupeerd, omdat zij de aanvragen indienden voor de kinderopvangtoeslag van hun kind. Sommige gedupeerden hebben 30.000 euro gekregen voor de ellende die ze hebben moeten doorstaan. De individuele schade is nog altijd niet vergoed. De moeders willen een snelle afhandeling van de compensaties om ‘het hoofdstuk af te kunnen sluiten'. 

Kamerleden aanwezig

In Rotterdam waren ook kamerleden aanwezig, zoals Pieter Omtzigt (onafhankelijk) en Farid Azarkan (DENK).

Ook Staatssecretaris Van Huffelen was donderdagochtend aanwezig.

Staatssecretaris Van Huffelen praatte ondermeer voor het pand van de Belangstingdienst met gedupeerden van de toeslagenschandaal. 

Meerdere moeders deden onder toezient oog van fotograven en cameramensen hun vehaal tegen van Huffelen, een aantal moeder schoot in tranen uit en werden omheelst door andere ouders. Iets na half twaalf was de Mars voorbij en gingen de mensen naar huis.

Van Huffelen ontving donderdag ook het eisenpakket van de gedupeerden.


Beeld: NL nieuws/Van Huffelen (witte jas) praat met een gedupeerden


De gemeente Rotterdam wil ook dat de compensatie sneller gaat. Wethouder Grauss klaagde al vaker over de traagheid van het hele proces. Een deel van het probleem is dat de gemeente vanwege de privacywet niet alle gegevens van gedupeerden krijgt. De wethouder weet wel ongeveer hoeveel mensen in Rotterdam recht hebben op compensatie, maar hij weet niet wie het zijn en heeft geen contactgegevens.

Naast de trage afhandeling, gaat er ook nog steeds veel fout. Zo moeten sommige ouders hun compensatie van 30.000 euro meteen weer moesten inleveren bij de bewindvoerder. Anderen staan nog steeds op een lijst van potentiele fraudeurs.