Economie weer terug op niveau zoals voor de coronacrisis

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 11:39

De Nederlandse economie heeft zich hersteld van de klap van de coronapandemie. In het derde kwartaal groeide de economie 1,9 procent in te opzichte van de drie maanden ervoor en kwam daardoor voor het eerst boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beeld: NL nieuws, winkelend publiek in de Koopgoot Rotterdam

Dat de economie het afgelopen kwartaal groeide, kwam vooral doordat mensen veel meer geld uitgaven. Hun bestedingen namen toe met 3,8 procent. Nederland had in de maanden juli, augustus en september slechts beperkte lockdownregels, waardoor er meer mogelijkheden waren om geld te uit te geven.

Mensen gaven vooral meer uit aan onder andere cultuur, recreatie, kleding en in de horeca. Dat kon doordat kroegen, restaurants en winkels langer open mochten blijven. Daarnaast konden mensen weer sportwedstrijden en evenementen bezoeken en gingen we meer op reis en dagjes weg. Toch is de consumptie nog niet terug op het niveau van voor de pandemie.

Ook de overheid gaf meer uit. Die stijging kwam vooral door meer coronabestedingen, bijvoorbeeld door het vergroten van de testcapaciteit en door het inkopen van zelftests. Aan vaccineren is eveneens meer uitgegeven. Daarnaast groeiden de import en export van goederen en diensten.