Veel politie op het Mediapark en Catshuis na signalen van rellen

Gepubliceerd op 12 december 2021 om 15:12

Het Media Park en centrum van Hilversum zijn uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Volgens de gemeente Hilversum zijn er 'duidelijke aanwijzingen' dat demonstranten gelieerd aan 'Defend-groepen en andere extremisten' de openbare orde willen verstoren. Ook het Catshuis in Den Haag, waar het kabinet bijeen is om over coronamaatregelen te spreken, wordt extra beveiligd.

Beeld: NL nieuws

De afgelopen tijd is het Media Park vaker het toneel van demonstraties geweest. Hierbij werd de sfeer steeds grimmigen, gebruikten de demonstranten onder andere (zwaar) vuurwerk en werden stenen en flessen gegooid naar de politie. 

Volgende de gemeente Hilversum is bekend dat de groepen die nu op weg zijn naar de mediastad oproepen tot geweld tegen de politie. Daarbij zouden ze mogelijk ploertendoders, messen en verzwaarde hardschoenen willen gebruiken.

Op sociale media is opgeroepen tot 'verzet' op onbekende locaties in het land vandaag. Een woordvoerder van de politie bevestigd tegen mediapartner NOS dat gaat het om groeperingen die zich 'Defend' noemen en op open en besloten platforms op sociale media oproepen te gaan demonstreren. "De politie anticipeert daarop. Er zijn verschillende scenario's denkbaar", aldus de woordvoerder.