Politie bekogeld met flessen en vuurwerk bij Kuip

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 14:02

De politie heeft in de aanloop naar de beladen voetbalwedstrijd zondagmiddag tussen aartsrivalen Feyenoord en Ajax een handjevol mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van vuurwerk. De aangehouden mensen zijn met een tram weggevoerd. Een groep van zo’n tweehonderd hooligans keert zich tegen de politie: agenten worden bekogeld met vuurwerk en flessen. De Mobiele Eenheid heeft het waterkanon ingezet.

Beeld: @BasScharwachter

Bij het stadion de Kuip hebben zich naar schatting zo'n duizend mensen verzameld. Toen de bus van Ajax bij het stadion arriveerde werd die al belaagd met rookbommen en vuurwerk. De ME heeft het parkeerterrein voor het stadion inmiddels leeg geveegd.

De wedstrijd staat onder extra hoogspanning vanwege de aanwezigheid van ex-Feyenoordspeler Steven Berghuis, die afgelopen zomer een veelbesproken overstap maakte naar de Amsterdamse club. Dat was voor enkelen aanleiding om een antisemitische muurschildering te maken van Berghuis in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Hij werd daarin afgebeeld als slachtoffer van de Holocaust, in gestreepte kampkleding met een gele Jodenster op zijn borst, een keppeltje op zijn hoofd en een grote neus. Bij de tekening stond ’Joden lopen altijd weg’ geschreven. Meerdere mensen zijn hiervoor inmiddels aangehouden.