OM eist levenslang voor vliegramp MH17

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 11:49

Het openbare miniserie (OM) heeft woensdagochtend levenslang geëist tegen Igor Girkin, Sergey Dubinsky, Leonid Chartsjenko en Oleg Poelatov voor het neerhalen van vlucht MH17 en de moord op 298 inzittenden.

Het neerschieten van het toestel boven Oekraïne is volgens de officieren van justitie te kwalificeren als "een 298-voudige moord" en daarmee een levenslange gevangenisstraf gerechtvaardigd.

Het OM hield de rechtbank voor dat rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergey Dubinskiy, dienst assistent Oleg Pulatov en Leonid Karchenko zich destijds vrijwillig hebben aangesloten bij de Donetsk People's Republic (DPR). Een groep separatisten die zich wil afscheiden van Oekraïne en aan wil sluiten bij Rusland.

Vlucht MH17 werd in juli 2014 uit de lucht geschoten met een boekracket boven Oost-Oekraïne. Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De verdachten verblijven vermoedelijk in Rusland, dat hen niet uitlevert. Slechts een van hen, Poelatov, laat zich bij de rechtszaak vertegenwoordigen door advocaten. Zij komen in maart aan het woord.

Vanaf 7 maart gaat de zitting in 12 zittingsdagen veder. Daarna zal de rechter uitspraak doen.