Weerplaza: serieuze kans op een witte kerst

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 15:41

Het was de afgelopen jaren de vraag die rond de feestdagen hing: komt er een witte kerst? Dit jaar is er volgens Weerplaza een serieuze kans op winterse neerslag tijdens de feestdagen. De weersite meld dat donderdagochtend.

Beeld: NL nieuws

Tijdens de feestdagen zaterdag en zondag trekt er wintergrens over het land, waaruit mogelijk winterende neerslag kan vallen. Maar niets is zeker. 

We zitten namelijk in een bijzondere situatie, aldus Weerplaza. Een hogedrukgebied in Denemarken en Duitsland sluist koude, Scandinavische lucht onze kant op, maar een lagedrukgebied boven de Britse eilanden zorgt juist voor warmere temperaturen. De grens van deze twee gebieden ligt precies over ons land tijdens kerst, en daar wordt het spannend.
Ten noorden van de wintergrens wordt het koud met grote kans op winterse neerslag, maar ten zuiden blijft het warmer met grijze wolken en regenbuien. Waar deze grens exact gaat liggen is moeilijk te voorspellen, wat ervoor zorgt dat de temperatuurspluim ook op korte termijn erg uiteenloopt.

Toch denkt Weerplaza met vrij veel zekerheid te kunnen zeggen dat het in ieder geval in het noorden van het land koud wordt, en daar wordt dan ook minimaal natte sneeuw voorspeld. En voor de rest van het land geldt sowieso dat er neerslag gaat vallen, maar of het nou regen of sneeuw wordt, dat wordt nog even dromen.