Dit was het nieuwsjaar 2021: aanslag op Peter R. de Vries, Songfestival en Max Verstappen

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 00:00

Het (nieuws)jaar 2021 zit er nu officieel op! Het is twaalf uur, 1 januari: een nieuw nieuwsjaar. In dit artikel blikt NL nieuws met foto's en verhalen terug op het nieuwsjaar 2021


Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter Rudolf de Vries was bij een live-uitzending van RTL Boulevard. Na de uitzending verlaat De Vries het pand van RTL op het Leidseplein in Amsterdam. Hij loopt naar zijn auto, in de parkeergarage staat, een paar honderd meter verder op. Vlak voor de ingang van de parkeergarage zijn er schoten te horen. Peter R. de Vries is neergeschoten. Het is vol op het nieuws, ook op NL nieuws, een week lang zitten we het nieuws te volgen. Tot dat we op 15 juli het bericht krijgen: Peter R. de Vries is overleden.

Beeld: Politie Nederland


Songfestival in Rotterdam

Na 44 jaar keerde het Eurovisie Songfestival weer terug naar Nederland. Door de winst van Duncan Laurence (2019) keerde het Songfestival terug naar Nederland. Nadat er in 2020, door het coronavirus, nog een streep door heen ging was dat dit jaar niet het geval.

In de zaal van Rotterdam Ahoy barste in mei dit jaar het songfestival los. Nederland stuurde Jeangu Macrooy. Voor Griekenland werd de Griekse/Nederlandse Stefania Liberakakis naar Rotterdam gestuurd.

Italië won het songfestival met Måneskin.


Max Verstappen

2021 was ook een grandioos jaar voor de Formule 1 coureur Max Verstappen! Afgelopen september won hij de Grand Prix van Zandvoort. Daarna ging het hard: De Nederlander won Grand Prix na Grand Prix. Na dat de beslissing eigenlijk zou zijn bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië was dat niet het geval.

Een week later werd de beslissende Grand Prix van Abu Dhabi gereden. 
Het was een race van jewelste! 

Het was spannend tot het eind. Maar in de ene laatste bocht ging Verstappen  Hamilton voorbij, en pakte de eerste Nederlandse wereldkampioenschap in de Formule 1!

Beeld: Bruno HQ


Langste formatie ooit(!)

De formatie van het kabinet Rutte IV in 2021 begon na de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Doel was het vormen van een kabinet dat kan rekenen op voldoende steun van de Tweede Kamer en zo tot een gezamenlijk beleid kan komen.

Op 15 december (271 dagen verder) werd een regeerakkoord bereikt tussen de partijen VVD, D66, CDA, en ChristenUnie. Diezelfde dag presenteerden de informateurs Koolmees en Remkes hun eindverslag tegelijk met de presentatie van het akkoord. Het regeerakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' stuurt nadrukkelijk aan op samenwerking met 'constructieve' partijen in het parlement. Op 16 december stelde de Kamer Mark Rutte aan als formateur tijdens het debat over het coalitieakkoord. Hij gaat nu bewindspersonen zoeken voor het nieuwe kabinet.

Beeld: NL nieuws


Rellen in Rotterdam

Bij een corona demonstratie op de Coolsingel in Rotterdam is vrijdagavond 17 november een politie auto in de brand gestoken, ook is een journalist aangevallen. Ook werd er veel vuurwerk afgestoken. Door de politie is een waarschuwingsschot.

De eerste berichten waren dat er in totaal al vier auto's volledig in vlammen opgegaan, ook een politie auto moest het vergeven. Ook zijn meerdere scooters in vlammen opgegaan. Ook heeft de politie meerde schoten gelost.


Val kabinet Rutte III

Premier Rutte is met zijn kabinet drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen gevallen. Dit vanwege de toeslagenaffaire waarin ouders onterecht als fraudeur werden bestempeld. Minister Eric Wiebes kwam na het vertrek van het Binnenhof niet meer terug. Het was misschien wel de spannendste ministerraad van het jaar, ondanks we de uitkomst eigenlijk in de ochtend wisten.

Tientallen journalisten, waaronder NL nieuws, en burgers zagen hoe het er aan toe ging op het Binnenhof. Rutte wou na het verlaten van het Ministerie van Algemene zaken de pers niet te hoort staan. De enigste vraag werd die Rutte beantwoorde was dat hij op zijn fiets naar koning Willem-Alexander ging om het ontslag van het kabinet in te dienen.

Beeld: NL nieuws


Wateroverlast Limburg

Zuid-Limburg kampte afgelopen zomer met zware wateroverlast door hevige regenval. Het KNMI had zelf code rood afgekondigd. Onder meer in Hoensbroek, een dorp in de gemeente Heerlen, is acuut overstromingsgevaar vanwege een overvolle waterbuffer die dreigt te overstromen. Defensie ging met tientallen militairen helpen.

In de Zuid-Limburgse gemeente Meerssen is zelfs een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Inwoners van dat gebied hadden geen tijd meer om de woning te verlaten en moeten zo snel naar een hogere verdieping gaan. Het luchtalarm in het gebied ging op dat moment ook af.

Beeld: Hans


Tweede Kamerverkiezingen

Dit jaar waren er ook weer verkiezingen, zoals al gemeld tijdens het nieuws dat het kabinet gevallen was vanwege de toeslagenaffaire gingen ze in demissionaire toestand de verkiezingen in.

De uitslag was niet heel erg verrassend: De VVD haalde vijfendertig zetels en kwam dus op de eerste plek. De partij van Mark Rutte werd gevolgd door de partij van Geert Wilders. De PVV haalde met zestien zetels de twee plek. De partij van Sigrid Kaag haalde met drieëntwintig zetels de derde plek.

Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadverkiezingen.  

Beeld: NL nieuws


EK voetbal 2021

Van 11 juni tot 11 juli was deze zomer het EK-voetbal. Na ruim zeven jaar deed het Nederlands elftal ook weer mee.

Onder leiding van trainer Frank de Boer gaat Nederland van start tegen Oekraïne. De wedstrijden daarna zijn tegen: Oostenrijk, Noord-Macedonië en Tsjechië. Die laatste tegenstander komt het Nederlands elftal duur te staan. Mede door een rode kaart van Mathijs de Ligt en het 2-0 verlies moet Nederland in de achtste finale het Europees Kampioenschap voetbal 2021 verlaten. 

Frank de Boer maakt twee dagen na de uitschakeling op het EK bekend dat hij stop. Komende zomer staat Luis van Gaal met Oranje het WK te wachten.

Beeld: NL nieuws