Noodbevel in Amsterdam vanwege verboden demonstratie Museumplein

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 13:11

De politie roept duizenden mensen op om het Museumplein te verlaten. De mensen kwamen af op een eerder door de gemeente verboden demonstratie. Er geldt inmiddels een noodbevel, wat betekent dat niemand zich meer op het plein mag begeven.

Vanuit een drone van de politie die boven het Museumplein hangt worden mensen opgeroepen te vertrekken. "Hier spreekt de politie. U dient zich te verwijderen van het Museumplein, want deze demonstratie is verboden", zo klinkt het.

Het plein is zondag vanwege de demonstratie een veiligheidsrisicogebied van 11.00 tot 23.00 uur. Op de meeste toegangsplekken naar het plein staat politie, die mensen die het plein op willen fouilleert. Ook wordt in tassen gekeken die mensen mee hebben en moeten mensen zich legitimeren. Volgens AT5 zijn de wegen rondom het Museumplein door de politie geblokkeerd, doordat er ME-busjes midden op de wegen staan en agenten op de stoep.

Inmiddels is in ieder geval één man aangehouden, die volgens omstanders de aanwezige marechaussee zou hebben geprovoceerd.