Verdachte in situatie John van den Heuvel vrijgelaten, niet genoeg bewijs

Gepubliceerd op 9 januari 2022 om 15:59

De 36-jarige man uit Utrecht die vastzat vanwege een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel is weer vrij. De man blijft wel verdachte, maar er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden, zegt een woordvoerder van Landelijk Parket. Er lijkt sprake te zijn geweest van toeval.

Afgelopen donderdag werd de A2 afgesloten vanwege een grote politieactie die volgde op een dreigende situatie rond de misdaadjournalist. Zijn auto leek te worden achtervolgd. Van den Heuvel liet weten dat er 'rond Amsterdam een incident is geweest, waarbij mijn beveiligers een voorzorgprotocol hebben gevolgd en er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen'.

In de auto van de 36-jarige verdachte werden meerdere telefoons, waaronder een cryptotelefoon, en een bivakmuts gevonden.  Met een cryptotelefoon kunnen beveiligde berichten worden verstuurd. Criminelen maken daar vaak gebruik van

De man uit Utrecht heeft volgens Het Parool een strafblad, maar niet voor zware zaken. Ook is hij zijlings betrokken bij de grote liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten. Hij is als getuige verhoord.

Van den Heuvel, die onder meer voor De Telegraaf en RTL Boulevard werkt, wordt al langere tijd bedreigd vanwege zijn werk als misdaadverslaggever. Eind 2018 liep hij zodanig veel gevaar dat hij drie maanden niet aan de slag kon bij RTL Boulevard, waar hij duiding rondom misdaadzaken geeft.

Ook na de moord op zijn collega Peter R. de Vries verscheen hij enige tijd niet in het programma.