Wordt het een spannende zondag? Politie voert mogelijk actie, grote coronademo én stadsderby met publiek

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 14:06

Rotterdam wacht een spannende zondag. De politie voert mogelijk actie in de Maasstad, terwijl er die dag ook de stadsderby Feyenoord-Sparta mét publiek en een grote coronademonstratie op het programma staan.

Beeld/edit: NL nieuws

De politiebonden hebben het kabinet tot vrijdag gegeven om met toezeggingen te komen. Eerder waren er al acties van de politie rond het voetbal en coronaprotesten.

De politie is altijd aanwezig bij voetbalwedstrijden en nu al druk met de coronamars door het centrum, die zondag vanaf de Binnenrotte vertrekt en veel inzet zal vergen. Over deze mars hangt immers de schaduw van de Coolsingelrellen, het laatste grote protest tegen coronamaatregelen. 

Op vrijdagavond 19 november liep de actie tegen het 2G-beleid uit op een orgie van geweld, waarbij agenten schoten, politiemensen en demonstranten gewond raakten en politiewagens in de brand werden gestoken. Zulk excessief geweld is samen met de werkdruk een van de redenen voor de politie om actie te voeren, samen met de wens voor een salarisverhoging die recht doet aan het geleverde werk. 

Organisatie bekend

Een groot verschil met november is dat het licht is en de politie weet wie de demonstratie van zondag organiseert. Onder de naam ‘Samen voor NL’ zouden zeventig groeperingen samenwerken, die stelling nemen tegen de ‘buitenproportionele  overheidsmaatregelen en de wijze waarop onze vrijheden beperkt worden’.  

,,Al in een vroeg stadium is er contact gelegd met de organisatie. We willen vooral in verbinding staan en voeren daarom ook veel gesprekken, met verschillende groepen die hebben aangegeven te zullen komen. Demonstreren is een recht en dat willen we, met elkaar, zo goed mogelijk faciliteren’’, vertelt een politiewoordvoerder.

Eerder verboden

In Amsterdam werd begin dit jaar een demonstratie van ‘Samen voor NL’ nog verboden omdat de driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier geen vertrouwen hadden in een ordelijk verloop. De organisatie zou toen hebben aangekondigd de confrontatie te zoeken en de regels te overtreden. 

Ook waren er sterke aanwijzingen dat ‘groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken’ zouden komen. Uiteindelijk kwamen toch duizenden demonstranten naar Amsterdam voor een onrustig protest. Twee weken later was het in de hoofdstad veel drukker en kende de corona-actie ‘een vreedzaam verloop’.

Versoepelingen

Sindsdien zijn meerdere coronamaatregelen versoepeld, waardoor er zondag bijvoorbeeld weer supporters op de tribunes in de Kuip mogen zitten voor de derby van Feyenoord tegen Sparta. Deze wedstrijd begint om 12.15  uur en is dus nog niet afgelopen als de coronamars om 13 uur vertrekt. 

De politiebonden willen nog niets kwijt over waar en wanneer zij actie zullen voeren, als het daadwerkelijk zo ver komt dat het kabinet niet met toezeggingen komt. Eerder was er zowel een actie bij PSV-Ajax als bij coronaprotesten in Den Haag en het verboden protest in Amsterdam.  

Radicale groepen

Zondag lijkt het dat ook in Rotterdam radicale groepen zich zullen aansluiten. Zo heeft het extreemrechtste Voorpost gezegd deel te nemen en verspreidt Dockers United, waar havenwerkers achter zouden zitten, de oproep. Er zouden ook bussen komen uit België. 

Route protest

De gemeente Rotterdam zal later de route van het protest delen. Winkeliers houden hun winkels zondagmiddag open. De straatmakers zorgen dat alle stenen in de Coolsingel vastliggen. Het openbaar vervoer mijdt de Coolsingel. Voetbaltram 12 naar de Kuip rijdt niet. Andere lijnen volgen een alternatieve route. 

Geen trams op Coolsingel

Wie zondag met de tram naar het centrum van Rotterdam wil of bij thuiswedstrijden van Feyenoord altijd ‘voetbaltram 12’ naar De Kuip pakt, moet opletten. De RET mijdt uit voorzorg de Coolsingel en dat betekent dat meerdere lijnen tussen 13.00 en 17.00 uur anders of helemaal niet rijden. Lijn 12 tussen Rotterdam Centraal en Stadion Feyenoord is al geschrapt.

Supporters van Feyenoord die om 12.15 uur de derby tegen stadsgenoot Sparta willen bijwonen, wordt aangeraden zoveel mogelijk de metro of de trein te nemen. De NS zet extra treinen in.

Noordereiland

Wie parkeert bij P+R Beverwaard kan lijn 23 pakken. Die rijdt nu niet naar De Kuip, maar volgt de route van tramlijn 2. Vanaf tramhalte Breeplein bij Vreewijk is het vervolgens een klein stuk lopen naar De Kuip. Wie vertrouwt op de reisplanner, gaat de mist in. De RET: ,,Door de korte termijn is het vervallen van tram 12 niet in de reisplanner van 6 februari verwerkt. Tram 12 kan in het reisadvies als optie worden gegeven, maar deze rijdt dus niet.’’

Lijn 25 tussen Schiebroek en Carnisselande is zondagmiddag in tweeën geknipt en gaat niet meer over de Erasmusbrug. Lijn 23 vanuit de Beverwaard rijdt ook niet meer naar het centrum maar gaat naar metrostation Maashaven. Ook buslijn 32 rijdt vanwege de demonstratie anders: er wordt niet gereden tussen Eendrachtsplein en Station Zuid. Dat betekent dat het Noordereiland zondagmiddag een paar uur zonder openbaar vervoer zit.