KNMI: Code geel vanaf vannacht vanwege zware windstoten

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 17:15

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vanaf komende nacht code geel afgeven vanwege (kans) op zware windstoten.

Vanaf komende nacht komen er in de westelijke kustprovincies zware windstoten voor tot ca. 80 km/uur, aan het begin van de middag mogelijk tot ca. 90 km/uur. Zondagmiddag komen er ook in het midden en zuidoosten van het land zware windstoten voor tot ongeveer 80 km/uur. De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting.
Zondagavond komen er in de westelijke helft van het land vooral bij buien opnieuw zware windstoten voor tot ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden tot ca. 90 km/uur, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk tot 100 km/uur. De wind komt dan uit een noordwestelijke richting.

De zondag verloopt nat

In de loop van de nacht en morgen krijgen we langdurig te maken met regen. Weermodellen berekenen op veel plekken 20 tot 40 mm regenwater. Lokaal iets meer. Achter het front komen wij morgenavond in de polaire lucht terecht en in combinatie met een storing uit het noordwesten resulteert dat in (stevige) buien die winters van karakter kunnen zijn. Ook bestaat er een kans op onweer en windstoten tot 90 km/uur.

Volledig weerbericht zondag

Zondagochtend regent het overal geruime tijd en soms regent het stevig door. De vlagerige en goed doorstaande zuidwestenwind is vrij krachtig tot hard met aan zee en in de Limburgse heuvels zware windstoten tot 75 km/uur.

Ook zondagmiddag is het bewolkt en eerst nog enige tijd regenachtig. Pas in de loop van de middag wordt het vanuit het noordwesten wat droger, maar al vrij snel volgen enkele buien. In het noordwesten breekt de zon nog even door. Op veel plaatsen levert het regengebied vanaf vanavond 20 tot lokaal 30 millimeter op. De stevige wind draait naar west tot noordwest en blijft vrij krachtig boven land en krachtig tot soms hard aan zee (5-7 Bft) en bij de Waddeneilanden met aanhoudend kans op zware windstoten tot 75 km/uur. De temperatuur loopt op naar 8 tot 10 graden en daarmee is het ook duidelijk zachter dan de 6 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

zondagavond trekken buien over het land en deze buien kunnen vergezeld gaan met hagel, lokaal onweer en wellicht ook natte sneeuw. De westen- tot noordwestenwind is vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. Er komen ook nog zware windstoten voor tot 90 km/uur aan de kust. Boven land komen windstoten voor van 50 tot 75 km/uur. In de nacht naar maandag neemt de buiigheid langzaam wat af, maar vooral in het noorden houdt de buiigheid aan. Deze buien kunnen nog altijd winters zijn en aan zee is ook onweer mogelijk. De noordwestenwind blijft stevig doorblazen en het koelt af naar 2 tot 4 graden.