Storm Dudley trekt vanmiddag over Nederland: code geel in hele land

Gepubliceerd op 16 februari 2022 om 07:45

Het KNMI heeft voor vandaag in het hele land code geel uitgeroepen vanwege zware windstoten, in aanloop naar de storm Dudley die vandaag en morgen over Nederland trekt.

Beeld: Marc Wurfbain

De dag begint wisselvallig, maar vanaf het einde van de middag gaat het overal hard regenen en trekt de wind aan tot krachtig boven land en stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer. ‘Van winterweer is absoluut geen sprake. Van onstuimig weer des te meer’, aldus Weerplaza. 

Vanaf het begin van de avond zijn er in het hele land zware windstoten mogelijk van 75-90 kilometer per uur, bij buien en aan de kust rond 100 kilometer per uur. Het zwaartepunt van de wind wordt verwacht in het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland.

De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting. In de loop van morgenmiddag neemt de wind van het zuidwesten uit geleidelijk af. 

Morgen nog een storm

Vrijdag ontstaat er boven het Verenigd Koninkrijk opnieuw een storm, die mogelijk ook gevolgen heeft voor Nederland. Of en hoe we dat gaan merken, is volgens Weerplaza nog onduidelijk. Volgens de meeste weermodellen trekt de kern over het centrale deel van het Verenigd Koninkrijk. Als dat klopt, dan krijgen we in Nederland waarschijnlijk te maken met forse wind uit westelijke richting. Aan zee en op de Wadden is dan stormkracht met zeer zware windstoten van 100 tot 125 kilometer per uur mogelijk. Ook in het binnenland kunnen windstoten van rond de 100 kilometer per uur ontstaan. Er is ook nog een aantal modellen dat zelfs een stap verder gaat en de kans open houdt voor windstoten van maar liefst 120 tot 140 kilometer per uur aan de kust. 

De storm zou volgens Weerplaza echter ook specifiek vanuit het zuidwesten over Nederland kunnen trekken. In dat geval valt de wind mee, maar wordt het wel een kletsnatte dag. Vooral de avondspits zou flinke last kunnen krijgen van al dat water.