Donderdagmiddag code geel vanwege gladheid door sneeuwval

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 13:57

Het klinkt haast ongelofelijk, maar toch is het echt waar. Morgen en overmorgen gaat het flink sneeuwen. Vanwege sneeuw en gladheid heeft het KNMI voor morgenmiddag code geel afgekondigd voor het hele land met uitzondering van Limburg. Een sneeuwdek van lokaal meer dan 5 centimeter is niet ondenkbaar.

Beeld: NL nieuws

"Er is een foutje gemaakt bij de weerkamer", laat een woordvoerder van het KNMI weten. "Er is per ongeluk code oranje verstuurd, waar dat code geel had moeten zijn. Het is een vervelend foutje, we hebben het zo snel mogelijk rechtgezet."

Het zachte lenteweer van de afgelopen weken is de komende dagen even ver te zoeken. Morgen ontstaat er een lagedrukgebied boven het noordwesten van Duitsland, waar ook ons land mee te maken krijgt. Vrijdagochtend 1 april verandert ons land naar verwachting in een wit winterwonderland en dat is geen grap.

Vrijdagochtend vroeg zal er 'op heel veel plaatsen' een sneeuwdek liggen van lokaal meer dan 5 centimeter. Aan de westkust is de kans op sneeuw een stuk kleiner. "Hoe zich dat precies gaat ontwikkelen, zullen we in de komende 24 uur moeten monitoren. Het is wel een spannende weersituatie."

Door de harde noordoostenwind tot windkracht 7 voelt het morgen koud aan. De maximumtemperatuur bedraagt maar 6 graden. "In Groningen mogen ze blij zijn als de temperatuur boven het vriespunt uitkomt", zegt Middendorp. "Een winterjas en sjaal zijn geen overbodige luxe."