Nederland staat twee minuten stil bij oorlogsslachtoffers

Gepubliceerd op 4 mei 2022 om 20:06

Nederland heeft woensdag om 20.00 uur twee minuten stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies in de jaren daarna. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren traditiegetrouw aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Beeld: Flickr Joost Korporaal

Het koninklijk paar en premier Mark Rutte namen samen met de duizenden aanwezigen twee minuten stilte in acht. Daarna hield de negentienjarige Tieme de Laat een speech, waarin hij een ode bracht aan zijn overgrootvader Henk, die tijdens de oorlog in het verzet zat.

Ceremoniemeester Jos Coumans verwees kort voor de twee minuten stilte ook naar de oorlog in Oekraïne. Daar vallen nog elke dag onschuldige slachtoffers: vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend, benadrukte hij.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam was er een herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Presentator en historicus Hans Goedkoop hield daar de 4 meivoordracht.

Daarin benadrukte hij dat de noodzaak om te varen op een moreel kompas opnieuw actueel is door de oorlog in Oekraïne. "Nu komt het op ons aan, op ons kompas voor goed en kwaad. Alsof we nooit anders doen nemen we vluchtelingen op en sturen we wapens. Hier moet het recht winnen."

Goedkoop was ook kritisch: "En toch zijn daar de tegenkrachten. Ook in ons land. Uit naam van dat recht steunen bedrijven sancties tegen de agressor, maar vragen ondertussen bij het ministerie of zij daar geen uitzondering op mogen zijn. Dat ministerie steunt de sancties ook, maar slaagt er ondertussen matig in ze uit te voeren."

De Nationale Dodenherdenking op de Dam kon dit jaar weer doorgaan met publiek. De afgelopen twee jaar kon dat niet vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.