Morgen kans op tornado in deel van het land

Gepubliceerd op 19 mei 2022 om 11:41

Vrijdag wordt volgens de experts van Weer.nl een spannende weerdag. Een klein, maar fel lagedrukgebied is onderweg naar Nederland. En dat brengt niet alleen veel regen, maar mogelijk ook verwoestend zware windstoten met zich mee. Sterker nog, zelfs een lokale tornado is niet uit te sluiten.

Beeld ter illustratie, via FlickR

''Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend zien staan", schrijft Weer.nl. Volgens de meteorologen lijken de modellen het pad van een tornado te volgen, "of een baan waarin het potentieel tot verwoestende valwinden kan komen."

Het scenario wat lijkt te gebeuren: over het midden en noorden van het land trekt een actieve regenzone. Met aan de zuidkant van die zone boven de oostelijke helft van Brabant en Limburg agressieve buienlijnen en kans op een enkele supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen.

Weer.nl: "Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur. Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden."

Vrijdagavond trekken de buien en windhozen weg en wordt het droog in Nederland. Het weekend zal veel rustiger verlopen, met stapelwolken, af en toe een zonnetje en temperaturen tussen de 21 en 24 graden.