Boeren protesteren bij huis minister Van der Wal tegen stikstofplannen

Gepubliceerd op 10 juni 2022 om 21:45

Een groep boeren is vrijdagavond op tractoren onderweg vanuit Bathmen in Overijssel naar de woning van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal om te demonstreren tegen de stikstofplannen. Een woordvoerder van de minister zegt dat er al een groep boeren bij haar huis is aangekomen.

Christianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof) © NL nieuws

In een verklaring die een woordvoerder van actiegroep Vol Gas! verspreid heeft staat: "We kregen te horen dat mevrouw Van der Wal snel maakte dat ze wegkwam. Dus maar even wachten tot ze terugkomt dan. Iemand die de bijl in de hand neemt om de boeren de klif over te jagen is het eigenlijk niet waard om op te wachten. Maar als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Vol Gas!, samen met een paar andere groepen, naar haar huis."

In de tocht onderweg naar de woning reden ongeveer twintig tractoren en zeven auto's mee en zijn er meer groepen onderweg, aldus een van de mannen in de stoet. Hij wilde zelf niet zeggen wat de eindbestemming was.

Minister Van der Wal stuurde vrijdag de stikstofdoelen naar de Tweede Kamer. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei al te verwachten dat acties van boeren zouden ontstaan tegen het stikstofbeleid van de overheid. Boerencollectief Agractie heeft al gezegd op woensdag 22 juni met trekkers actie te gaan voeren in Den Haag tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.