Tropische temperaturen op komst: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 07:44

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. 

Beeld: NL nieuws

Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht. Rijkswaterstaat gaat hiertoe over omdat het ‘onwenselijk’ is dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen in de zon lang op een berger moeten wachten. 

Het hitteprotocol geldt vooralsnog voor de wegen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Daar stijgen volgens het KNMI de temperaturen naar 30 graden of hoger. Met de verwachte temperaturen kan de wegdektemperatuur al snel oplopen tot boven de 50  graden.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers dan ook aan om goed voorbereid op pad te gaan: neem voldoende drinkwater mee en een paraplu die je als parasol kunt gebruiken wanneer je zou stranden met de wagen.