Vliegverbod van vijf jaar voor man die foto van neergestort toestel vlak voor vertrek vlucht doorstuurde

Gepubliceerd op 11 augustus 2022 om 14:35

De vliegtuigpassagier die woensdag vlak voor zijn vlucht van Rotterdam naar Kroatië een foto van een neergestort vliegtuig rondstuurde mag de komende vijf jaar niet meer met Transavia vliegen. De man is op een zwarte lijst van de maatschappij geplaatst.

Beeld: NL nieuws 

De jongeman deelde de foto via Airdrop, een app waarmee je aan veel mensen tegelijkertijd foto's kan doorsturen. Die foto kwam ook bij personeel van het toestel terecht.  
 
Transavia laat weten dat ze de actie zeer hoog opnemen. "We zien het echt als een soort bommelding", zegt een woordvoerder van Transavia. "Personeel zag deze foto voorbijkomen, kinderen zagen de foto voorbijkomen. Het is niet niks. We nemen het daarom ook heel erg hoog op en de gezagvoerder heeft ook aangifte gedaan van bedreiging."
 
Op de foto was een neergestort toestel uit Turkije te zien, meldt RTL Nieuws. Bij die crash vielen meerdere doden.
 
Het gebeurt wel vaker dat passagiers op een zwarte lijst worden geplaatst. In de meeste gevallen gaat het dan om opstandige passagiers die agressief worden. "Vooral tijdens de coronaperiode hadden we veel van dan soort gevallen. Bijvoorbeeld van mensen die weigerden zich aan de maatregelen te houden. Nu is het weer wat rustiger op dat vlak, maar dit was weer nieuw voor ons."
 
Het verbod wil niet zeggen dat de jongeman niet met andere maatschappijen kan vliegen. "We zouden wel willen dat zoiets mogelijk is, maar dat gaat nu nog niet."