Eerste landelijke hittegolf van het jaar een feit

Gepubliceerd op 13 augustus 2022 om 10:36

In De Bilt werd vanochtend om 10:00 uur een temperatuur van 25,0 graden gemeten. Daarmee is de eerste landelijke hittegolf in Nederland sinds augustus 2020 een feit, schrijft Weerplaza. 

Beeld: NL nieuws

Sinds dinsdag zijn de maxima boven 25 graden uitgekomen en woensdag, donderdag en vrijdag werd het tropisch warm. Vandaag is de vijfde zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Dit is de 30ste landelijke hittegolf sinds het begin van de metingen in 1901. 

De laatste landelijke hittegolf dateert van twee jaar geleden. Die duurde van 5 tot en met 17 augustus. Voordat we van een hittegolf mogen spreken, moet het weer aan twee voorwaarden voldoen. Er moet vijf dagen achter elkaar een maximumtemperatuur zijn van 25 graden of meer. De andere voorwaarde is dat op drie dagen binnen deze reeks de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn.

De zomerse warmte houdt voorlopig nog wel even aan maar het ronduit zonnige weer raken we wel kwijt, aldus meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza. De verwachting is dat het weer al vanaf maandag echt omslaat. Dan neemt de kans op buien toe en ook is stevig onweer mogelijk. Maar doordat de buien plaatselijk van aard zijn, zal de droogte nog niet ten einde zijn en is ook de hittegolf nog niet direct voorbij.

Willemsen vermoedt dat de hittegolf nog duurt tot en met woensdag, daarna komt er wat koelere lucht onze kant op. ,,Op ons landelijk weerstation in De Bilt wordt donderdag wellicht de eerste dag met een maximumtemperatuur beneden 25 graden, zodat de officiële hittegolf dan eindigt. Maar uiteraard kan dat nog iets verschuiven", klinkt het. 

Gisteren was de eerste regionale hittegolf van dit jaar al een feit. Om 11.30 uur werd het in Hupsel 30,1 graden en werd daarmee aan de definitie van een hittegolf voldaan. De regionale hittegolf begon maandag met de eerste zomerse dag. Vervolgens werd het vanaf woensdag dagelijks tropisch warm.