Peiling: amper nog vertrouwen in Rutte IV

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 07:48

Lange tijd uitte het ongenoegen over politiek bij kiezers zich niet in ontevredenheid over Mark Rutte (VVD). Maar daar is verandering in gekomen. De tevredenheid over de premier is lager dan ooit, evenals over zijn vierde kabinet.

Beeld: NL nieuws

En, opvallend: kiezers van drie van de vier coalitiepartijen (D66, CDA en ChristenUnie) zijn in meerderheid ontevreden over Rutte IV. Alleen VVD-kiezers zijn in meerderheid tevreden.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NRC. Het bureau ondervroeg 2.684 Nederlanders. Een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers, bijna 80 procent, zegt ontevreden te zijn over het huidige kabinet - dat is een hoger percentage dan tijdens Rutte III.

Premier Mark Rutte (VVD) krijgt van kiezers als rapportcijfer een 4,5 - in de zes jaar dat daar onderzoek naar wordt gedaan scoorde hij niet eerder zo laag. Nog maar drie op de tien Nederlanders zien hem als een betrouwbare premier, zeven op de tien Nederlanders vinden dat hij over zijn houdbaarheidsdatum heen is.


«   »