Nieuw kabinet is rond; ''akkoord over alles''

Gepubliceerd op 11 juni 2024 om 13:03

De coalitie van van PVV, VVD, NSC en BBB is het dinsdagmiddag eens geworden over de verdeling van de kabinetsposten. "We zijn eruit", schrijft Geert Wilders op X. "Akkoord over alles. Een nieuw kabinet."

Tekst: Nieuwsredactie

"We zijn eruit. Goed nieuws, de rest horen jullie later", zei de PVV-leider dinsdagmiddag tegen de pers in de Tweede Kamer. Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) hebben geen toelichting gegeven op de plannen.

Tekst gaat verder onder X-bericht

De afgelopen weken onderhandelden partijleiders Wilders, Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) samen met Schoof en Van Zwol over de invulling van het kabinet.

Waarschijnlijk komt de helft van de kabinetsploeg niet uit de politiek. Dat is althans een van de eerder gemaakte afspraken tussen de vier partijen. Er moeten zo meer mensen met specifieke kwaliteiten worden aangetrokken, is de hoop.

Op 26 juni moet in ieder geval het verslag van Van Zwol bij de Tweede Kamer liggen. Dat betekent niet per se dat de kabinetsploeg voor die tijd wordt beëdiging, zei Omtzigt dinsdagmiddag. Al sprak Van Zwol maandag de hoop uit dat dit wel lukt.

De vier partijen willen voor het zomerreces, dat begint op 5 juli, het kabinet presenteren. Dat kabinet komt vervolgens onder aanvoering van Schoof met een regeerakkoord, dat is gestoeld op het hoofdlijnenakkoord van de formerende vier.

Vooralsnog valt te horen dat die regeerplannen rond Prinsjesdag in september worden gepresenteerd. Bijna een jaar geleden, op 7 juli, viel het kabinet-Rutte IV omdat de partijen VVD, D66, CDA en CU het niet eens werden over strengere asielmaatregelen.