CDA-staatssecretaris Van Rij gevraagd door Wilders om premier te worden

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 11:29

Demissionair CDA-staatssecretaris Marnix van Rij is vorige maand door PVV-leider Wilders benaderd om premier te worden, maar na enig beraad sloeg hij het aanbod af, zegt hij in een gesprek met Trouw.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

Van Rij vertelt dat Wilders hem vroeg, nadat Ronald Plasterk zich als kandidaat had teruggetrokken. "Zo'n vraag krijg je niet iedere dag, misschien zelfs maar één keer in je leven. Maar soms komen er vragen op je bord die misschien een beetje onmogelijk zijn."

De staatssecretaris heeft over het aanbod ook een gesprek gehad met de partijleiders. Volgens Van Rij was zijn gezin de belangrijkste reden dat hij ervan afzag. Want als hij premier van een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB was geworden, zou dat een splijtzwam in zijn gezin zijn geweest: "De negatieve reacties van mijn zes kinderen, die allen heel divers stemmen, stonden ook wel symbool voor mijn eigen worsteling."

Hij voegt eraan toe dat hij zich ook te diep geworteld voelt in het CDA, waarvan hij al veertig jaar lid is: "Moet ik dan voorzitter van de ministerraad worden, namens vier partijen die niet het CDA zijn?"