Verkenners Ollongren en Jorritsma stappen op na uitlekken aantekeningen

Gepubliceerd op 25 maart 2021 om 12:49

UPDATE | De verkenners voor een nieuw kabinet, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, geven hun opdracht terug nadat de aantekeningen vandaag waren uitgelekt.

De verkenners constateren dat 'door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten', schrijven zij in een verklaring. Zij hebben de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten hun werkzaamheden per direct te beëindigen.

De aantekeningen die verkenner Kajsa Ollongren had voorbereid voor de tweede verkenningsgesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn donderdagochtend zichtbaar vastgelegd door een ANP-fotograaf. Het gaat om een lijst met kort opgeschreven "aandachtspunten" voor de gesprekken.

Daarin wordt onder meer gerept over een 'functie elders' voor CDA'er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Ook staat er 'linkse partijen hielden elkaar niet echt vast' in het document. Verder is een meerderheid in de Eerste Kamer voor geen enkele partij "echt een must".

Voor een minderheidskabinet zou ook 'weinig echt enthousiasme' zijn. Verder staat er een punt 'de onderhandelingsstijl' van Hoekstra. Onder het kopje 'derde partij' gaat het alleen over het CDA. Verder op het A4'tje gaat het over een "linkse partij" met zes zetels in de Eerste Kamer, wat waarschijnlijk duidt op de Partij van de Arbeid. Ook JA21 zou waarschijnlijk besproken worden als mogelijke coalitiepartner, aangezien het zetelaantal van die partij (3 in de Tweede Kamer, 7 in de Eerste Kamer) genoemd lijkt te worden.

PvdA-leider Lilianne Ploumen zei maandag nog dat haar partij samen met een andere linkse partij in het kabinet wil. Welke partij dat zou moeten zijn, vertelde ze maandag niet. GroenLinks-leider Jesse Klaver was maandag niet zo stellig. Hij zei vooral in een "zo progressief mogelijk" kabinet te willen.

Donderdag werd vlak voor de verkenningsgesprekken bekend dat Ollongren besmet was met het coronavirus. De D66'er vertrok daarop meteen in een dienstauto, met de aantekeningen onder haar arm.

Van Ark en Koolmees voorgedragen als nieuwe verkenners

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners in de kabinetsformatie. Ingewijden bevestigen een bericht daarover van De Telegraaf. Ze worden voorgedragen als opvolgers van Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Die gaven hun opdracht vanochtend terug, nadat notities van Ollongren zichtbaar waren geweest voor camera's.


«   »