D66-leider Kaag haalt uit naar Rutte en 'Haags gedoe'

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 09:43

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken en D66-leider Sigrid Kaag is in een lezing behoorlijk kritisch op de Haagse cultuur en het formatieproces. In tegenstelling tot de nieuwe bestuurscultuur die het kabinet in april aankondigde, spreekt Kaag van "binnenskamers spelletjes spelen".

Foto: NL nieuws, Kaag onderweg naar de formatie gesprekken.

Terwijl de formatie nog in gang is, laat Kaag zich kritisch uit over het proces tijdens de HJ Schoo-lezing in Amsterdam. "De wijze van politiek bedrijven, van koffie drinken, relaties managen en binnenskamers spelletjes spelen leidt tot niks en in de kabinetsformatie is het gehalte Haags gedoe veel te hoog."

Zonder Mark Rutte bij naam te noemen, lijkt Kaag in negatieve zin meerdere keren naar de VVD-leider te verwijzen.

Zo is leiderschap voor de D66'er "het tegenovergestelde van regelen en ritselen zonder visie". Kaag voerde campagne met de leus 'nieuw leiderschap' en distantieerde zich daarmee van Rutte, die al ruim tien jaar premier is.

Kaag: "Als je de politieke managers te lang hun gang laat gaan, als politiek niet langer als middel wordt gezien maar als doel op zich, als beheren en accommoderen zijn uitgegroeid tot hoogste ideaal, betaalt de samenleving daarvoor de hoogste prijs."


«   »