Koning in Troonrede: Nederland is en blijft een goed land om in te leve

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 13:32

Koning Willem-Alexander gaf vanmiddag de jaarlijkse Troonreden vanuit de Grote Kerk in Den Haag. Door de coronamaatregelen werd de Troonreden voor de tweede keer in de Grote Kerk voorgelezen inplaats de Ridderzaal.

Beeld: © RVD - Paul Tolenaar

De koning zei dat onderzoek laat zien dat Nederlanders hun eigen leven een goed cijfer geven, maar dat er bij mensen ook onrust en onzekerheid leeft. Mede omdat 'het nationaal debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd'. "Maar we kunnen nuchter vaststellen: Nederland blijft een goed land om in te leven. We kunnen heel veel aan."

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg, zo benadrukt Willem-Alexander. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen.

Verder benadrukt Willem-Alexander het belang van klimaatmaatregelen. De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst.

Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof 'een harde waarschuwing'.

"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar."

Verder noemt Willem-Alexander het belang van klimaatmaatregelen. De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst, die de watersnood in Limburg 'een harde waarschuwing' noemt.

De koning sprak ook over de afhandeling van de aardbevingsschade, die 'te lang en stroperig is geweest' en de toeslagenaffaire. "Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit."

Ook werden zorgen uitgesproken over de georganiseerde misdaad. "De rechtsstaat is het fundament onder de vrije en democratische samenleving, die al zo lang kenmerkend is voor ons land. Maar die Nederlandse rechtsstaat staat onder druk. De georganiseerde misdaad wordt steeds meedogenlozer en gewelddadiger. De schokkende moord op Peter R. de Vries is in deze ontwikkeling een nieuw dieptepunt. Het kabinet werkt al langer aan een stevige en meerjarige aanpak die verschillende sporen kent en stelt daarvoor opnieuw extra geld beschikbaar."

Lees de hele Troonrede

Troonrede 2021
PDF – 61,6 KB 66 downloads

«   »