D66-leider Kaag heft blokkade tegen ChristenUnie op, wil met 6 partijen onderhandelen

Gepubliceerd op 26 september 2021 om 17:22

D66-leider Sigrid Kaag is bereid om met de ChristenUnie te onderhandelen over een nieuw kabinet. Voorwaarde is wel dat onderhandeld wordt met alle zes 'constructieve partijen': VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Dat zei Kaag vandaag tijdens een partijbijeenkomst.

Foto: NL nieuws

"Natuurlijk: er zijn dan geen garanties op een uitkomst. Maar Nederland snakt nu naar een doorbraak", zei Kaag. Volgens de D66-leider heeft het geen zin om te blijven zitten 'in het schuttersputje van het eigen gelijk' en moet een nieuw kabinet de problemen met het klimaat, het onderwijs en de woningbouw aanpakken. "Aan ons mag het niet liggen."

D66 zet daarmee de eerste stap om de vastgelopen formatie vlot te trekken, zegt politieke verslaggever Roel Schreinemachers. "De partij zet zich heen over de eerdere weerzin om met de ChristenUnie aan tafel te gaan." 

Tot dusver weigerde D66 met de ChristenUnie rond de tafel te gaan zitten. Kaag vergeleek de ChristenUnie zelfs met een roestig geparkeerde auto, waarmee ze doelde op medisch-ethische onderwerpen zoals abortus en euthanasie, waarbij beide partijen ver uit elkaar liggen.

Ruim vijf weken geleden zei Kaag opnieuw niet met de ChristenUnie te willen. "Het roer moet om", zei Kaag tegen het AD. "Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten."

VVD en CDA wilden wel met de ChristenUnie. D66 had juist een voorkeur voor PvdA en GroenLinks boven de ChristenUnie. Maar dat wilden VVD en, vooral, het CDA niet.