Rutte pas na goed gesprek akkoord met extra beveiliging

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 12:16

Demissionair minister-president Mark Rutte is pas na een flink gesprek akkoord gegaan met de extra beveiliging. De minister-president word als doelwit gezien voor een aanslag of een ontvoering, Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging. Maar de veiligheidsdiensten drongen er op aan.

Foto: NL nieuws, Rutte bij de Hofvijver

Een tijdje gelden heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), een aangrijpend gesprek gevoerd met de demissionair premier, waarbij Rutte is overgehaald. Na dit gesprek is de VVD-leider alsnog akkoord gegaan met enkele opgeschroefde veiligheidsmaatregelen.

Eerste berichten

De eerste berichten van een serieuze drieging komt begin september binnen bij de inlichtingendiensten. Een aanslag op zijn leven of een ontvoering, dat is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat de dreiging serieus wordt genomen en dat de informatie past binnen scenario’s die er al liggen.

Intern wordt er al langer rekening mee gehouden dat de georganiseerde misdaad in Nederland haar pijlen ook richt op politieke figuren om op die manier de samenleving te verstoren.

Voor politie, justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is dat reden genoeg om de beveiliging van Rutte op te schalen. Vanwege zijn functie als (demissionair) premier heeft hij sowieso al bescherming, maar uit de gemaakte dreigingsinschatting kwam naar voren dat er méér nodig zou zijn.

Op de fiets

Rutte is op en rond het Binnenhof zeer zichtbaar. En dat hij het liefst met de fiets en een appeltje in zijn hand naar het werk fietst is zelfs internationaal geen geheim.

Daarom vonden de veiligheidsdiensten het nodig dat Rutte zichtbare bewaking zou krijgen en dat zijn routinematige fiets- en looprondjes door Den Haag iets minder zichtbaar zouden worden.

Alleen blijft er een probleem, Rutte weigerde dat.

De demissionair premier vond de informatie niet concreet genoeg en wilde hij niet zichtbaar worden beveiligd.

Rutte aanvankelijke weigering leidde tot een hoop chagrijn bij de veiligheidsdiensten, die intern stelden dat de demissionair premier zijn eigen persoonlijke belang groter maakte dan het landsbelang. Na een gesprek met Pieter-Jaap Aalbersberg ging Rutte alsnog akkoord met extra inzet van politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) waar De Telegraaf al over schreef.

'Over beveiligingsmaatregelen van personen doen wij geen uitspraken', laten de Rijksvoorlichtingsdienst en de NCTV in een reactie weten.