'Traditionele minderheidsconstructie' volgens informateur Remkes niet mogelijk

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 20:00

Informateur Johan Remkes ziet geen mogelijkheden om een "traditionele minderheidscoalitie" te vormen. Dat schrijft hij dinsdag in een brief over de voortgang van de formatie. Remkes wil woensdag met negen partijen verder praten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan.

Foto: NL nieuws

Met een "traditionele" minderheidscoalitie doelt Remkes op een samenstelling die elke keer in de Kamer op zoek moet naar steun voor voorstellen, zonder vooraf vastgelegde gedoogsteun. Nu die minderheidsoptie en de zespartijenvariant van D66-leider Sigrid Kaag afvallen, moeten er andere constructies worden besproken, aldus de informateur.

Remkes lijkt aan te sturen op een extraparlementair kabinet. Dat bestaat deels uit bewindspersonen die weinig of geen connectie hebben met partijen in de Tweede Kamer en dus ook niet zijn gebonden aan een regeerakkoord.

Denk bijvoorbeeld aan een kabinet van VVD, D66 en CDA, aangevuld met ministers van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Die laatste drie partijen kunnen dan oppositie voeren, maar voelen zich wel (deels) verbonden met het kabinet. Niemand lijkt precies te weten hoe deze vorm er in de praktijk uit zou moeten zien. Maandagavond zei CDA-leider Wopke Hoekstra al dat er nog verschillende coalitievarianten op tafel liggen.

Volgens de informateur is nu "met grote urgentie" een nieuw kabinet nodig, aangezien de verkiezingen al meer dan een half jaar geleden waren. Hij roept de "fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden" op om daarvoor hun verantwoordelijkheid te nemen.