Rutte: 'Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste'

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 09:04

Nederland „veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste”, zegt premier Mark Rutte. „Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk”, nu Rusland de aanval heeft ingezet.

Beeld: NL nieuws

De premier en de meest betrokken ministers komen in de ochtend bij elkaar voor spoedoverleg.

De Russische inval in het buurland Oekraïne is „een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen”, aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie in een eerste reactie.

„Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op #Oekraïne”, laat de minister op Twitter weten. „We staan in nauw contact met onze bondgenoten in NAVO en EU.”

Rusland zal een „zware prijs” betalen voor de inval in buurland Oekraïne. Dat laat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten.

Nederland veroordeelt de Russische aanval „ten scherpste”, aldus de bewindsman. „Nederland staat in nauw contact met EU en NAVO partners”, meldt hij op Twitter.

PVV: Westen geblunderd

Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft het Westen „enorm geblunderd door een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne niet uit te sluiten.” Maar voor de Russische inval in Oekraïne „is geen excuus te verzinnen.”

Wilders noemt de invasie van het Russische leger in het buurland op Twitter „een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit.”

De PVV sprak zich eerder uit tegen militaire hulp aan Oekraïne en tegen sancties tegen Rusland.


«   »