Rutte: ‘Ongekende agressieve inval raakt stabiliteit van heel Europa’

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 11:34

Premier Mark Rutte vindt dat er ‘maximale sancties’ moeten komen tegen Rusland. ,,We richten ons tegen Poetin en zijn regering, niet Rusland, maar we zullen hem hard moeten treffen.” 

Beeld: NL nieuws

Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na overleg in het kabinet.  Rutte sprak onomwonden van een ‘Russische inval’. ,,Nederland veroordeelt ten scherpste deze inval. Een daad van ongekende agressie, op geen enkele manier te rechtvaardigen. Het is een bedreiging van de stabiliteit van Europa en die van de hele wereld.” 

Rutte: ,,Je mag van alles vinden van andere landen, maar je valt ze niet binnen.”

Hij beklemtoonde dat de Navo en dus ook Nederland ‘niet in oorlog is’, maar er zullen wel ‘verplaatsingen van Nederlandse troepen te zien zijn’, zei hij.

Ook in de Tweede Kamer wordt de inval veroordeeld. Volgens D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma moeten westerse landen ‘het zwaarste mogelijke sanctiepakket’ tegen het bewind in Rusland instellen. ‘Poetin kiest voor oorlog tegen Oekraïne. Nu komt alles aan op een gezamenlijk en zo krachtig mogelijk antwoord: het zwaarst mogelijke sanctiepakket. Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk’, twittert de D66'er.

De Russische inval in het buurland Oekraïne is ‘een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen’ aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie in een eerste reactie. ‘Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op #Oekraïn’, laat de minister op Twitter weten. ‘We staan in nauw contact met onze bondgenoten in Navo en EU.’


«   »