Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:25

Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is vandaag voor een onverwachts bezoek aan Oekraïne. De minister ‘heropent’ de ambassade in Kiev en ontmoet de Oekraïense president Volodomir Zelenski.

Beeld: NL nieuws

Hoekstra is maandagavond na zijn speech in Maastricht, die goeddeels ging over de oorlog naar Polen gereisd. Van daar gaat hij per trein naar Kiev. Vanavond reist hij terug.

Hoekstra is de eerste Nederlandse minister die naar Kiev reist sinds het uitbreken van de oorlog. De minister bezocht vanochtend Irpin, een voorstad van Kiev die zwaar is getroffen. 

Premier Mark Rutte spreekt donderdag het Oekraïense parlement toe via een videoverbinding. Hij werd daartoe uitgenodigd door Zelenski, die op zijn beurt in maart onze Tweede Kamer toesprak.

Hoeksra haalde gisteren in een speech nog uit naar Vladimir Poetin. Volgens de minister stuurt die zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. 

Poetin legde gisteren, ter ere van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, de schuld van de invasie andermaal bij Oekraïne. In bekende retoriek zei hij dat fascisme en nazisme aan de macht zouden zijn in Oekraïne met steun van het Westen. En dat Rusland daarom geen andere keus had dan de bevolking te ‘bevrijden’.

Hoekstra: ,,Het Westen zou hem tot de invasie hebben gedwongen, zei hij deze ochtend. Het is een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel, en het vervalsen van de geschiedenis.


«   »