Rutte nu echt de langstzittende premier van Nederland

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 om 15:44

Mark Rutte is nu dan echt de langstzittende premier van Nederland. Hij vervult het ambt vandaag 4311 dagen (elf jaar en ruim negen maanden) en dat is één dag langer dan CDA-premier Ruud Lubbers het heeft volgehouden.

Beeld: NL nieuws

Rutte is sinds 2006 VVD-leider. Hij won een lijsttrekkersverkiezing van Rita Verdonk na een keiharde strijd, die bijna een splitsing in de partij veroorzaakte. Dat jaar moest zijn partij zes zetels inleveren.

Bij de daaropvolgende verkiezingen had Rutte zijn draai gevonden. De VVD werd sinds 2010 steeds de grootste partij. Ook de jongste Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, won Rutte glansrijk.

Rutte werd op 14 oktober 2010 de eerste minister-president van VVD-huize. Het kabinet-Rutte I werd een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Zijn eerste kabinet viel op 23 april 2012, toen PVV-leider Wilders de gedoogsteun introk.

Het tweede kabinet met Ruttes naam werd gevormd na een van de snelste formaties ooit. De VVD haalde 41 zetels en had aan alleen de PvdA (38) genoeg om een meerderheidskabinet te vormen. Dat diende de hele regeerperiode uit en werd het langstzittende naoorlogse kabinet.

Op 26 oktober 2016 trad het kabinet-Rutte III aan, met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het viel in het zicht van de eindstreep, op 15 januari 2021 vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Er stonden toen al verkiezingen in maart gepland.

Het huidige kabinet, Rutte IV, kwam tot stand na de langste formatie ooit. Ruim negen maanden na de verkiezingen stonden dezelfde partijen op het bordes die ook in Rutte III zaten: VVD, D66, CDA en ChristenUnie.


«   »