Uitslag waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen: BBB de grootste winnaar

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 08:45

Het heeft bijna de hele nacht – en véél langer dan anders – geduurd, maar inmiddels is bijna 85 procent van de stemmen geteld na de Provinciale Statenverkiezingen gisteren. Duidelijke verliezers zijn de grote coalitiepartijen CDA en VVD.

Beeld: NL nieuws

Forum voor Democratie is de grootste verliezer, terwijl nieuwkomers de dienst uitmaken. Caroline van der Plas boekt een monsterzege. De BBB kan op 15 zetels in de Eerste Kamer rekenen.

Vanochtend rond 05.00 uur was zo'n 85 procent van de stemmen geteld. Het beeld dat daaruit naar voren komt lijkt erg op de exitpoll die Ipsos gisteravond al in opdracht van de NOS maakte.

De VVD eindigt met 11,1 procent (was 14 procent) van de stemmen, CDA moet het doen met 6,7 procent (was 11,2). Ook D66 (van 7,8 naar 6,4 procent) en ChristenUnie (4,7 naar 3,6) kregen minder stemmen.

De grootste verliezer van de verkiezingen is Forum voor Democratie. Waar de partij van Thierry Baudet in 2019 nog de grootste werd met 14,4 procent van de stemmen, lijkt hij nu genoegen te moeten nemen met iets meer dan 3 procent. De PVV en SP verliezen allebei ook stemmen.

Het progressieve Volt lijkt bijna 3 procent van de stemmen te halen, en doet het daarmee beter dan bijvoorbeeld de SGP (2,7 procent), 50PLUS (2,3 procent) of Belang van Nederland (1 procent). Het rechts-conservatieve JA21 doet het nog beter. De afsplitsing van Forum voor Democratie haalt ruim 4 procent van de stemmen. 

Een ronduit astronomische winst is er voor BBB. De partij van Caroline van der Plas haalt waarschijnlijk meer dan 19 procent van de stemmen. Of ze daarmee de grootste partij is en meer stemmen heeft dan GroenLinks en de PvdA, die samen één fractie in de Eerste Kamer gaan vormen, is nog niet duidelijk.


«