Alles over de Europees Parlementsverkiezing van donderdag 6 juni

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 10:31

Nederland mag donderdag weer naar de stembus. Het is de eerste keer dat Nederland mag stemmen sinds de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november 2023. Tot hoelaat kan je stemmen en waar moet je heen om je stem uit te brengen? NL nieuws zet alles op een rijtje.

Tekst: Nieuwsredactie & Jessy - Bronnen: Kiesraad & NL nieuws

Wat zijn de Europees Parlementsverkiezing

Tijdens de Europese Parlementsverkiezing kiezen we de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Niet in heel Europa vinden de verkiezingen plaats donderdag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024. Op basis van het aantal uitgebrachte stemmen bij de Europees Parlementsverkiezing wordt bepaald hoeveel zetels de verschillende partijen krijgen. De berekening van de verkiezingsuitslag verloopt in 2 fasen. In de eerste fase wordt het aantal beschikbare zetels over de politieke partijen verdeeld. In de tweede fase worden de zetels toegewezen aan de kandidaten. In Brussel zal vooral worden gekeken naar de opkomst voor de verkiezingen. In 2019 kwam het opkomstpercentage voor het eerst in twintig jaar boven de 50 procent uit.

Waar kan ik stemmen?

Stembureaus zijn op de verkiezingsdag geopend van 's ochtends 7.30 tot 's avonds 21.00 uur. Alleen mobiele en bijzondere stembureaus kunnen andere openingstijden hebben. Benieuwd naar locaties stemlokalen in het hele land? Kijk dan op de website www.waarismijnstemlokaal.nl. Gemeenten moeten uiterlijk op de vrijdag (31 mei 2024) voor de dag van de stemming huis-aan-huis een lijst met adressen van stemlokalen verspreiden, samen met de kandidatenlijsten. Zo weet de kiezer op welke plaatsen binnen de gemeente hij kan stemmen.

Tekst gaat verder onder video.

Wanneer komt de uitslag?

De stembussen zijn woensdag tot 21.00 uur open. Op het moment dat de stembureaus de deuren dichtdoen, worden de stemmen geteld. Het centraal stembureau (de Kiesraad) stelt de officiële uitslag vast in een openbare zitting. Dat gebeurd op woensdag 19 juni in een openbare zitting in de Tweede Kamer die om 11.00 uur start. De zitting is te volgen via een livestream. Op de avond van de dag van stemming wordt een voorlopige, niet-officiële uitslag in de media gepresenteerd. Deze is gebaseerd op sneltellingen van de stembureaus. Wel zal een exitpoll op de avond van 6 juni, als in Nederland de stembussen zijn gesloten, een eerste indicatie van het Nederlandse stemgedrag geven.

Op 16 juli komt het nieuwe Europees Parlement voor het eerst bijeen in Brussel. Die dag worden de nieuwe voorzitter en veertien vicevoorzitters gekozen. Op dit moment zit de Maltese Roberta Metsola van de Europese Volkspartij het Europees Parlement voor.

Wat doet NL nieuws?

De fotograven van NL foto en video de gehele dag op pad om foto's te maken voor de website. NL nieuws zal op haar website geen liveblog bij houden en zal wel met de uitslagen komen.