Nederland trapt Europese verkiezingen af, samen met Estland

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 11:16

De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement zijn van donderdagochtend van start gegaan. In heel Nederland kunnen mensen sinds 07.30 uur hun stem uitbrengen. Stemmen kan tot 21.00 uur.

Beeld: Jessy/NL nieuws (PVV-leider Wilders brengt ook zijn stem uit) - Tekst: Nieuwsredactie

De Europese verkiezingen worden in alle 27 landen van de Europese Unie gehouden. In verreweg de meeste landen wordt pas komende zondag gestemd. In Estland zijn de stembureaus ook al open; dat blijven ze tot zondag. Een handjevol landen heeft gekozen voor een stembusgang op vrijdag of zaterdag. 

In Nederland doen twintig partijen mee aan de verkiezingen. In totaal worden 31 kandidaten gekozen voor een zetel in het Europees Parlement. In peilingen gaan de PVV en GroenLinks-PvdA gelijk op. In de laatste peiling van Ipsos I&O kunnen beide partijen rekenen op acht zetels. De Nederlandse Europarlementariërs sluiten zich in Brussel en Straatsburg aan bij Europese fracties waarin gelijkgezinde partijen uit andere landen zitten. Deze blokken, ook families genoemd, vormen het leeuwendeel van het Europees Parlement.

Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 kwam ruim 41 procent van de kiesgerechtigden naar het stemhokje. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was dat bijna 78 procent.