Verstappen flikt het opnieuw: Nederlander wint in Zandvoort voor ogen van duizenden oranje fans

Gepubliceerd op 4 september 2022 om 16:38

Max Verstappen is zondag weer een stap dichter bij zijn tweede wereldtitel gekomen met een fraaie overwinning voor eigen publiek in Zandvoort. De Red Bull-coureur haalde in een spannende slotfase Lewis Hamilton in en reed daarna soeverein naar zijn dertigste zege.

Beeld: NL nieuws - Anika

Een late safetycarsituatie vanwege de stilgevallen Valtteri Bottas bracht veel spanning terug in de race, die al de kant van Verstappen op leek te gaan. Hamilton kwam aan de leiding, met nog twaalf ronden te gaan. Maar zodra die het veld weer op gang trok, ging de thuisfavoriet onder luid gejuich direct succesvol in de aanval.

Hamilton reed op wat oudere mediumbanden, terwijl Verstappen in de pits softs had gekregen. Het deed terugdenken aan de zindere slotrace van het vorige seizoen in Abu Dhabi, waarin zich ongeveer hetzelfde scenario afspeelde.

George Russel reed met zijn Mercedes naar de tweede plaats, omdat Hamilton op zijn oudere banden verder terugzakte. Voor de safetycar naar binnen ging, reed ook de jonge Brit nog voor Verstappen, maar die gaf die positie toch op voor softbanden. Daarmee verloor Hamilton zijn buffer op Verstappen, tot grote woede van de zevenvoudig wereldkampioen.

De derde plaats ging naar Charles Leclerc. De Monegask kon Verstappen met zijn Ferrari aan het begin van de race wel onder druk zetten, maar had uiteindelijk niet het tempo om voor de zege te vechten. De late neutralisatie voorkwam dat hij als vierde zou finishen.

Met zijn overwinning komt Verstappen, inclusief het punt voor de snelste rondetijd op 310 punten. Leclerc en Verstappens teamgenoot Sergio Pérez volgen op 201 punten. Pérez werd vijfde achter Hamilton, dankzij een tijdstraf voor Carlos Sainz. De Spanjaard van Ferrari werd na een race vol tegenslag als zesde geklasseerd.

De volgende Grand Prix is komend weekend al op het Italiaanse Monza.