Oranjevrouwen naar het WK: Brugts maakt in blessuretijd de beslissende tegen IJsland

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 22:39

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdag geplaatst voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. Dankzij een kopbal van Esmee Brugts in de blessuretijd van de allesbeslissende kwalificatiewedstrijd tegen IJsland pakte de ploeg van bondscoach Andries Jonker de groepswinst en een WK-ticket.

Beeld: NL nieuws, de wedstrijd werd gespeeld in Stadion Galgenwaard

Nederland verzuimde al voor rust afstand te nemen van IJsland. Daniëlle van de Donk, Renate Jansen en Stefanie van der Gragt raakten allemaal de lat en een inzet van Van de Donk werd van de doellijn gehaald. Bij die inzet claimde Nederland een doelpunt, maar de scheidsrechter kende geen treffer toe en in Utrecht was geen VAR aanwezig.

Na de onderbreking was Nederland een stuk minder dominant en had IJsland zelfs kansen om de genadeklap aan Oranje uit te delen. Een kwartier voor tijd raakte invaller Damaris Egurolla met een kopbal ook nog de paal voor Nederland. In de blessuretijd was het alsnog raak voor Oranje: een voorzet van Brugts werd getoucheerd door Stefanie van der Gragt en viel binnen.

Het is voor de derde keer dat de Oranjevrouwen meedoen aan het WK, na eerdere deelnames in 2015 en 2019. Bij de laatste deelname reikte de ploeg van toenmalig bondscoach Sarina Wiegman tot de finale. Daarin was de Verenigde Staten met 2-0 te sterk.