Supporters dringen stadion binnen na gestaakte Klassieker

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 17:15

Het is zondag onrustig geweest rond de Johan Cruijff ArenA na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Vooral rond de hoofdingang van het stadion was het chaotisch. Op beelden is te zien dat supporters de ArenA binnendringen.

Beeld: Stockfoto

De fans richtten vernielingen aan en braken door de afgesloten hoofdingang. Buiten riepen ze al leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd het vertrek van de veelbesproken technisch directeur Sven Mislintat geëist.

Buiten maande de politie de aanwezigen te vertrekken. Toen dat niet gebeurde, greep de ME in. Er werden onder meer paarden ingezet om mensen te bewegen te vertrekken. De ME werd belaagd met stenen, flessen en vuurwerk. Daarna zette de politie traangas in.

Na een tijdje keerde de rust terug. De politie meldde rond 18.00 uur dat de orde was hersteld. Er zijn drie mensen aangehouden. Meer aanhoudingen worden door de politie niet uitgesloten. Getuigen van de ongeregeldheden worden opgeroepen zich te melden.

Ajax nam in een verklaring afstand van het gooien van het vuurwerk en de gebeurtenissen daarna. "Teleurstelling over de slechte seizoensstart is volkomen begrijpelijk, maar mag nooit de aanleiding zijn voor ordeverstoringen. Wij verontschuldigen ons tegenover iedereen die zich onveilig heeft gevoeld of hier op een andere manier last van heeft gehad."

Ajax-Feyenoord werd na tien minuten in de tweede helft definitief gestaakt, nadat er voor de tweede keer vuurwerk op het veld werd gegooid. Het stond op dat moment 0-3. De situatie is tekenend voor de situatie waarin Ajax zich bevindt. De 36-voudig landskampioen zit zowel sportief als bestuurlijk in een crisis.