Comeback Excelsior niet voldoende: NAC Breda keert na vijf jaar terug in Eredivisie

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 19:58

NAC Breda heeft zondagavond in een bizarre return tegen Excelsior promotie naar de Eredivisie veiliggesteld. Na de 6-2-zege van dinsdag verloor de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel met 4-1 in Rotterdam en dat was net voldoende.

Tekst: Sportredactie

Lange tijd leek het een rampzalige avond voor NAC te worden in het Van Donge & De Roo Stadion. Mede door twee goals van Troy Parrott leidde Excelsior halverwege al met 3-0, terwijl het qua kansen nog meer had kunnen zijn. Vlak na rust completeerde Parrott zijn hattrick 4-0 en dat was al genoeg voor een verlenging. Door een goal van Casper Staring kwam NAC in de 58e minuut teug tot 4-1, waarna het zowaar standhield in het laatste halfuur.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 dat NAC op het hoogste niveau gaat spelen. En dat terwijl vrijwel niemand in Breda een paar weken geleden nog serieus rekening hield met promotie.

In de reguliere competitie presteerde NAC beroerd. De ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel plaatste zich als nummer acht ternauwernood voor de play-offs, maar daarin begon het zowaar te draaien. NAC versloeg Roda JC en FC Emmen en was over twee wedstrijden dus ook te sterk voor Excelsior, dat na twee seizoenen terugkeert naar de Keuken Kampioen Divisie.