Oranje makkelijk langs zwak Gibraltar in de sfeervolle Rotterdamse Kuip

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 22:33

Het Nederlands elftal heeft maandagavond zoals verwacht een ruime thuisoverwinning op het kleine Gibraltar geboekt in de WK-kwalificatie: 6-0. Oranje lijkt in ieder geval de WK-play-offs te hebben veiliggesteld, want concurrent Turkije morste punten tegen Letland.

Beeld: NL nieuws

Bondscoach Louis van Gaal had voor het treffen een basisplaats ingeruimd voor Noa Lang. De jonge speler van Club Brugge maakte vorige week als invaller zijn debuut in het Nederlands elftal en verscheen tegen Gibraltar dus voor het eerst in de Oranje-basis. Hij verving Cody Gakpo die tijdens het duel met Letland (0-1 zege) door een botsing een hersenschudding heeft opgelopen.

Op het middenveld keerde Georginio Wijnaldum terug van een schorsing. Dat ging ten koste van Guus Til, die vrijdag in Riga niet wist te overtuigen. Halverwege was het in De Kuip 3-0 door een kopbal van Virgil van Dijk en twee goals van Memphis Depay.

Gemiste en gemaakte penalty

Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat Oranje op jacht ging naar een monsterscore. Al na twee minuten stichtte de equipe van Van Gaal het eerste gevaar en binnen tien minuten mochten de fans in De Kuip voor het eerst juichen. Virgil van Dijk kopte de bal hard binnen uit een hoekschop van Memphis Depay.

Niet veel later kreeg Memphis de uitgelezen kans om de score vanaf de penaltystip te verdubbelen, maar de goalie van Gibraltar redde knap. Toch duurde het niet lang voordat de Barcelona-speler zijn goal te pakken had. Na een mooie actie van Lang vond Davy Klaassen de vrije Memphis die van dichtbij binnen kon tikken: 2-0.

Groep G

Door de overwinning leidt Nederland in groep G nu met negentien punten uit acht wedstrijden. Noorwegen won met 2-0 van Montenegro (doelpunten Mohamed Elyounoussi) en geeft twee punten toe.

Turkije kwam in Letland niet verder dan 1-1 (Serdar Dursun redde een punt) en kan de eerste plaats in de poule in ieder geval zo goed als vergeten. De ploeg van de Duitse bondscoach Stefan Kuntz heeft zes punten achterstand op Nederland met nog twee duels te gaan.

Oranje sluit de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 over een maand af tegen Montenegro (uit, 13 november) en concurrent Noorwegen (thuis, 16 november). In die duels moet de eerste plek en daarmee een rechtstreeks WK-ticket worden veiliggesteld.