Foutloze Leeuwinnen in stijl naar het EK

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 21:31

De Oranje Leeuwinnen hebben zich vrijdagavond in stijl geplaatst voor het komende EK. Estland werd in Groningen met ruime cijfers verslagen. Door een foutloze kwalificatieperiode is het team van bondscoach Sarina Wiegman nu al zeker van een trip naar Engeland in 2022. Het werd tegen Estland 7-0!

Beeld: Pro Shots, BSR Agency | Sport-oranje

Voorafgaande aan de interland tegen Estland was al duidelijk dat winst voldoende was voor EK-kwalificatie, in het stadion van FC Groningen lieten de Leeuwinnen er geen gras over groeien. Binnen vijftien minuten had Daniëlle van de Donk tweemaal gescoord en kon de champagne eigenlijk al ontkurkt worden.

Gekeken naar het verleden tussen Nederland en Estland lag een comeback namelijk niet in de lijn der verwachtingen. In het vorige duel in deze kwalificatiegroep had Oranje al met 7-0 gezegevierd, vijf jaar geleden werd die uitslag ook bereikt in een oefeninterland.

Nog voor rust werd aan het sprankeltje onzekerheid een einde gemaakt, Jackie Groenen maakte er 3-0 van op aangeven van Vivianne Miedema en Sherida Spitse maakte enkele minuten voor rust vanaf de strafschopstip de vierde treffer.

Wiegman kon bij deze tussenstand met een gerust hart wat basisspelers rust geven, onder anderen Van de Donk en Stefanie van der Gragt werden na een uur naar de kant gehaald. Dit verzwakte Oranje niet, want kort na die wissels werd het 5-0 via opnieuw Groenen. Toen Aniek Nouwen met haar eerste goal in Oranje er 6-0 van maakte, werd er gejaagd op de derde 7-0 op rij tegen Estland. Daar hoefden de Leeuwinnen niet lang op te wachten: basisdebutant Katja Snoeijs maakte zeven minuten voor tijd ook haar eerste bij het nationale elftal.

De Leeuwinnen hebben nu acht wedstrijden op rij gewonnen en zijn elf duels op rij ongeslagen sinds de WK-finale in 2019. Voor Wiegman is het een EK-ticket met een goud-zwart randje. De bondscoach komt op het EK van 2022 mogelijk tegenover haar Leeuwinnen te staan, na de Olympische Spelen in 2021 wordt ze immers bondscoach van het Engelse vrouwenelftal.


«   »