Memphis met hattrick verpulverd zwak Turkije

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 22:35

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond in een waar voetbalfeest gehakt gemaakt van Turkije. Mede dankzij een absolute hoofdrol voor Memphis Depay werd de op papier belangrijkste concurrent in deze WK-kwalificatiecyclus flink vernederd. Het werd een feestavond, met fraaie bijrollen voor Guus Til en Devyne Rensch. De eindstand was 6-1!

Het ging in deze belangrijke interlandperiode steeds ietsje beter met Oranje. De mannen van bondscoach Louis van Gaal begonnen met een stroperig gelijkspel tegen Noorwegen (1-1), waarna er zaterdag overtuigend werd gewonnen van Montenegro (4-0). Het duurde zeker in dat laatstgenoemde duel nog wel (te) lang voordat Nederland de score wist te openen, maar dat was in de kraker tegen Turkije totaal anders. Oranje startte furieus en zat na een kwartier al op rozen.

Sterker nog: al na 54 seconden tekende Davy Klaassen voor de 1-0, waarmee hij de Johan Cruijff Arena deed ontploffen. Dat was niet alleen omdat het een enorm belangrijke, maar zeker ook omdat het een zeer fraaie treffer was. Steven Berghuis kreeg de bal wat gelukkig in zijn voeten, waarna hij Klaassen inspeelde. De Ajax-middenvelder hakte de bal achter zijn standbeen langs naar Memphis Depay, liep zelf door, kreeg de bal dankzij een kaats van de Barcelona-aanvaller terug en duwde 'm via de binnenkant van de paal binnen.

Oranje joeg daarna fanatiek op de 2-0 en die viel na een kwartier, kort nadat Berghuis uit een lage voorzet van Steven Bergwijn (die de geblesseerd afgehaakte Cody Gakpo voorin verving) over de bal heen had gemaaid. Ook de tweede treffer was een schitterende co-productie van de twee mannen die de 1-0 verzorgden, al waren de rollen dit keer omgedraaid. Memphis speelde de bal door de lucht naar Klaassen, die 'm in één keer schitterend meegaf aan zijn ploeggenoot en zag hoe Memphis vervolgens zijn tweede van de avond binnenschoot.

Die voorsprong was al heerlijk, maar in de minuten voor rust werd het allemaal nóg veel mooier. Eerst viel de 3-0, en wéér waren Klaassen (op wie in de zestien een overtreding werd begaan door de Turkse verdediger Caglar Söyüncü) en Memphis (die de strafschop middels een 'panenka' benutte) de goudhaantjes. Niet veel later ging Söyüncü voor de tweede keer in de fout. Zijn overtreding op Memphis leverde hem geel op, zoals hij bij het weggeven van de strafschop ook al geel had


«   »