Verstappen wint chaotisch race op Imola, Hamilton beperkt schade

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 17:10

Max Verstappen heeft zondag de chaotisch verlopen Grand Prix van Emilia-Romagna gewonnen. De Red Bull-coureur hield op een opdrogend circuit van Imola het hoofd koel, terwijl Lewis Hamilton in de fout ging. De als tweede gefinishte regerend kampioen wist de schade wel te beperken met een tweede plaats en blijft nipt WK-leider.

Lando Norris finishte op Imola sterk als derde in de McLaren. Charles Leclerc kwam als vierde over de streep.
Verstappen vatte bij de start direct de koe bij de hoorns. De Red Bull kwam uitstekend vanaf de derde plek, waarna de Limburger zijn auto direct aan de binnenkant van die van de regerend wereldkampioen kon zetten.
In de eerste bocht maakte Verstappen zich breed en ging Hamilton even van de baan. De Brit vond dat hij van het asfalt werd geduwd door de Red Bull, de wedstrijdleiding vond van niet.
Op een opdrogend Imola hield Hamilton Verstappen in zijn vizier. Toen die steeds meer moeite kreeg op zijn versleten intermediate-banden zag, koos Red Bull ervoor om als eerste van de leiders naar droogweerbanden te gaan. Hamilton bleef een rondje langer op de baan en probeerde zo Verstappen te verschalken. De pitstop van Red Bull was echter sneller dan die van Mercedes een ronde later, waardoor Verstappen -ook dankzij een goeie ronde uit de pits- de leiding kon behouden.

Hamilton door fout in de grindbak

Verstappen en Hamilton kwamen vervolgens tussen de achterblijvers terecht. Daar ging het mis voor de zevenvoudig-wereldkampioen. In een poging om achterblijver George Russell in te halen in de Tosa-hairpin belandde de Mercedes-coureur in het grind en raakte hij de bandenstapel. Terwijl Hamilton met veel moeite uit de grindbak kwam en terugreed naar de pits, crashte zijn teammaat Valtteri Bottas aan het einde van het rechte stuk met Russell.
De jonge Brit verloor de controle over zijn Williams toen hij met zijn achterwiel het gras raakte en klapte vol op de Mercedes van de Fin, waarna beide coureurs in de bandenstapels terechtkwamen.

Race stilgelegd om rommel op te ruimen

Om alle rommel van de crash op te ruimen werd de race stilgelegd en meldden de coureurs zich in de pitstraat. Na de rollende herstart reed Verstappen gestaag weg bij de concurrentie. Pérez gaf ondertussen gevolg aan zijn al vrij rampzalig verlopende zondag.
De Mexicaan had eerder al een tijdstraf van tien seconden gekregen omdat hij twee man in haalde achter de safetycar, na de herstart spinde hij in de jacht op Leclerc van de baan. Hamilton profiteerde juist van de rode vlag-situatie.
Voor de herstart kregen alle coureurs die een ronde achterlagen -waaronder Hamilton- weer een rondje terug, waardoor de Brit als negende van start kon gaan. Nadat Pérez en Yuki Tsunoda al eigenhandig voor hem verdwenen, begon de Mercedes-coureur aan zijn opmars terug naar het podium.
Hamilton ging eerst Lance Stroll voorbij, passeerde daarna Daniel Ricciardo en Carlos Sainz en wist ook ook Leclerc en Norris nog te verschalken. Daarnee reed de Engelsman ook nog de snelste ronde, waardoor hij nipt de WK-leider bleef.


«   »