Ajax wint dankzij cruciale VAR check de Eredivisie-topper tegen PSV

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 16:30

Ajax heeft in de eredivisie de koppositie weer in handen genomen. De Amsterdammers maakten in de topper tegen PSV het krachtsverschil duidelijk, al was de zege van de regerend landskampioen door een controversiële VAR-beslissing enigszins fortuinlijk: 1-2.

Vooraf ging het zowel in Eindhoven als in Amsterdam veel over de mogelijke komst van Mohamed Ihattaren naar Ajax. Het gevallen voetbaltalent moet zondag voor de televisie hebben gezien dat hij bij een mogelijke transfer naar Amsterdam een surplus aan kwaliteit en routine om zich heen zal krijgen.

Het verschil in kwaliteit was ook in de topper in het Philips Stadion te merken, ondanks dat PSV als lijstaanvoerder aan de topper was begonnen.

Ajax drukte de ploeg van trainer Roger Schmidt, die nog steeds geen beslissing heeft genomen of hij na dit seizoen bij PSV blijft, naar achteren en was geduldig in het creëren van kansen.

Toch kwam de eerste serieuze kans op naam van PSV-winteraankoop Joey Veerman. De ijverig spelende middenvelder, die zich ogenschijnlijk moeiteloos heeft aangepast bij de Eindhovenaren, bracht doelman Remco Pasveer met een afstandsschot niet in verlegenheid.

Halverwege de eerste helft sloeg Ajax toe. Het eerste grote gevaar kwam van Steven Berghuis, wiens ragfijne vrije trap door niemand werd geraakt en de aan de grond genagelde doelman Joël Drommel zag de bal vervolgens via de grond tegen de lat gaan.

Vlak daarna was het wel raak voor Ajax toen Brian Brobbey, ook al zo'n succesvolle wintertransfer, na een voorzet van aanjager Dusan Tadic met het hoofd voor 0-1 zorgde. Brobbey moest daarna wel direct worden vervangen vanwege een voetblessure.

PSV leek even van slag, maar het scheelde weinig of de Eindhovenaren waren met een 1-1 stand de rust ingegaan. Olivier Boscagli liet namelijk bij een corner een reuzenkans onbenut door de bal recht op Pasveer te schieten.

De tweede helft werd in de 53ste minuut weer van alle spanning voorzien toen PSV langszij kwam dankzij een knappe goal van Mario Götze.

Ajax-verdediger Jurriën Timber verspeelde de bal aan Veerman, die Götze daarna meteen bediende. De Duitser schoot raak in de hoek.

De gelijkmaker zorgde voor een open wedstrijd. PSV ging op zoek naar de voorsprong en werd daarbij vooral over de rechterflank gevaarlijk. Invaller Ritsu Doan schoot voorlangs en ook Phillipp Mwene was dicht bij een doelpunt.

Ajax liet zich echter niet van de wijs brengen, bleef gevaarlijk en kwam in de 74ste minuut opnieuw op voorsprong dankzij een prachtig geplaatst schot van Noussair Mazraoui. Aan het doelpunt ging echter een actie van Daley Blind vooraf, waarbij de bal over de zijlijn leek te zijn geweest.

De videoscheidsrechter had flink wat herhalingen van het moment nodig om tot een oordeel te komen. De conclusie was uiteindelijk dat de bal niet in z'n geheel de lijn had gepasseerd.

De goal van Mazraoui was een mokerslag voor PSV, dat daarna de overtuiging kwijt was om voor een doelpunt te gaan. Ajax haalde de overwinning, ondanks negen minuten blessuretijd, geroutineerd over de streep.


«   »