Voormalig Eredivisie-speler Jody Lukoki op 29-jarige leeftijd overleden

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 12:19

Voormalig Eredivisie-speler Jody Lukoki is overleden. De oud-aanvaller van onder meer Ajax, PEC Zwolle en FC Twente was 29 jaar.

Lukoki stond voor het laatst onder contract bij Twente, waar zijn contract in februari werd ontbonden nadat hij werd veroordeeld voor het mishandelen van zijn vriendin. Hij kreeg een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Sindsdien was de geboren Congolees, die opgroeide in Nederland, clubloos. Lukoki's loopbaan begon bij Ajax, de club waarbij hij de jeugdopleiding doorliep en in 2011 debuteerde.

Na een seizoen als huurling bij SC Cambuur (2013/2014) verliet hij Ajax, waarvoor hij in totaal 35 wedstrijden speelde, definitief voor PEC Zwolle. Bij de club uit Overijssel speelde hij eveneens één jaar.

Tussen 2015 en 2020 kwam Lukoki uit voor het Bulgaarse Ludogorets, waarmee hij - net als met Ajax - drie keer kampioen werd en Champions League-voetbal speelde. Na één jaar bij het Turkse Yeni Malatyaspor streek hij vorig jaar zomer neer bij Twente.

In Enschede raakte Lukoki direct zwaar geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij geen wedstrijd speelde. De voormalige jeugdinternational van Oranje kwam drie keer uit voor zijn geboorteland Congo: twee keer in 2015 en één keer in 2020.