Excelsior plaats zich in de Eredivisie na strafschoppen reeks in knotsgekke playoffs finale

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 21:18

Excelsior speelt volgend seizoen na drie jaar afwezigheid weer in de Eredivisie. De Rotterdamse club knokte zich zondag in de return van de finale om promotie tegen ADO Den Haag terug van een 3-0-achterstand (3-3) en na verlenging was het 4-4 in het CARS Jeans Stadion. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en daarin was Excelsior beter dan de Haagse club.

Beeld: NL nieuws

Na 1-1 afgelopen dinsdag in Rotterdam volgde zondag een knotsgekke return in Den Haag. Thijs Dallinga miste na een half uur een penalty, waarna ADO orde op zaken leek te stellen. Door goals van Thomas Verheydt (35e minuut), Felipe Pires (42e minuut) en Sem Steijn (47e minuut) was de Haagse club hard op weg naar de Eredivisie, maar in het laatste kwartier stortte de ploeg van trainer Giovanni Franken in na een tweede gele kaart en dus rood voor verdediger Tyrese Asante.

Na goals van Marouan Azarkan (78e minuut), Reuven Niemeijer (83e minuut) had Excelsior weer hoop. Terwijl de Haagse fans langs de lijn stonden om het veld te bestormen kopte Thijs Dallinga in de derde minuut van de blessuretijd de 3-3 binnen en dus werd het verlengen. In al het tumult had Excelsior-invaller Michael Chacón ook nog rood gehad.

In de verlenging kwam ADO via Sascha Komljenovic (97e minuut) toch weer op voorsprong, maar in de 108e minuut maakte Redouan El Yaakoubi de 4-4.

Er volgde een lange serie met liefst achttien strafschoppen. ADO miste twee keer en Excelsior een keer, waardoor de Rotterdamse club terug is. Het zorgde voor woede bij een deel van de Haagse fans die het veld oprenden en daar volgde een confrontatie met de ME.

De Excelsior-spelers konden de promotie daardoor niet op het veld vieren. Voor ADO, dat een jaar geleden degradeerde, rest weer een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, waarin het een zware strijd wacht met kapitaalkrachtige clubs als Heracles Almelo, Willem II, PEC Zwolle en NAC Breda.